És egyszer csak...And Just LikeThat... a sorozat - véleményem

img_2221.jpg
Megnéztem az HBO-n a Szex és New York  folytatásaként beharangozott  És egyszer csak.. eddig elérhető 7 részét és azt hiszem, a további részeket  ezek után már nem is akarom megnézni. Nagyon úgy tűnik, hogy ebből már nem tudnak jól kijönni,  így nem vesztegetnék rá több időt.  Enyhén szólva  is idegesítő sorozat, nagy hiba, hogy megcsinálták. Már a  két mozifilmért is kár volt, mert azok is csak  rombolták az eredti sorozat renoméját, amit, ha az ember nem csak bele-bele nézegetett, hanem  becsületesen végigvette, nagyon is megszerethette. Én legalább is így voltam vele.  Főleg, ha nem a szinkronizált változatot választottuk, ahol a szereplők iidegesítő, sipítozó "viccesnős, vígjáték hangot" kaptak az eredeti , normális hangok helyett, ami sokat  változtatott, de főleg rontott már akkor is a sorozaton, de  azért még úgy is nézhető maradt. Nem véletlenül lett a kétezres évek elejének kultikus darabja. Új, friss szellőt hozott akkoriban a női identitás, elfogadás terén, azonban mára  sajnos, vagy szerencsére (? )minden megváltozott a világban. Szinte egy csapásra. Jött a mee-too mozgalom, a nemek harca a kiszélesített szexuális elfogadásáért, küzdelem a rasszizmus minden formája ellen, tűzön vízen. Ezt az új trendet akarja  minden áron kiszolgálni a sorozat, ami még csak nem is lenne baj, ha nem annyira átlátszó és erőltetett módon tenné. 

Egyáltalán nem az a baj, hogy a szereplők megöregedtek, az rendben lenne, bár szerintem korukhoz képest  sem néznek ki jól, hanem sótlanok, műviek, erőltetettek, ahogy a történet  maga.is. Ezen a  menőnek gondolt szettek sem segítenek, mert egyiküknek sem áll jól a rájuk erőltetett méregdrága mű-extravagancia. A legborzasztóbb divatbakik egyike Miranda ősz parókája, és nem az ősz hajszín miatt, hanem a rossz minősége okán. Annyira látszik, hogy paróka! Csak gratulálni tudok Kim Catrall-nak, hogy nem akart ebben a projektben részt venni, bármi is volt az oka, végül ő járt a legjobban. 

Azt is megkockáztathatom, hogy a Big-et játszó Chris Noth sem keveredett volna szexuális abúzus botrányba, ha nem vállalja a filmet,  mert így éppen jókor lehetett őt megzsarolni. Bele is bukott, vége a karrierjének, a sorozatban rögtön az elején tragikusan el is kellett haláloznia. . Ennyi volt neki. 

Miért  különösen idegesítő a sorozat számomra? Biztos vannak benne jó részletek, helyénvaló bemondások, tanulságok, jó ruhák, de engem, aki az eredeti sorozat rajongója voltam, nem győz meg. Halálra idegesítő, hogy meg akar lovagolni szinte minden egyes, most hirtelen divatos trendet. Teszi ezt három + pár új, frissnek gondolt , de unalmas és hiteltelen szereplővel. Samantha igenis hiányzik! Az  ő élet igenlése, őszintesége. Na és a férjek! Szegény Mr.Big kinyírása mellett ott van a tökhülyének ábrázolt Steve a hárpia Miranda mellett, aki nyíltan le is alázza szegényt. Pedig csak nagyot hall, nem hülye. Köszönik az ábrázolást a rosszul hallók tömegei, így lehet erősíteni a sztereotípiát, hogy aki nagyot hall, az hülye is. Úgy látszik, a túlkorrektség mégsem vonatkozik mindenre. 

Azután ott van a  szegény túlbotoxolt Charlotte, szinte szenved. Ahogy mi is. Carrie-ről ne is beszéljünk. Kedvelem Jessica Parkert, mert az eredeti sorozat tényleg jól állt neki, ebben viszont nem igazán találja a helyét. Próbálkozik, de ragaszkodni a sorozatbeli attitüdökhöz és az outfitek adaptlásához, tévedés. Fiatal extrtavagáns nőként  jól állt rajta (de csakis rajta!)  a híres Versace - féle Mille Feuille szoknya, de most... na, ne! Vagy amikor új lakást keresett  magának gazdag özvegyként Big halála után és a neki bemutatott exkluziv, szuperpanorámás  lélegzet elállító luxuslakásra csak kényesen fanyalgott, na, ekkor végleg elegem lett! Igaz, hogy kicsit túl steril és hightech volt a lakás,  a színek hiányoztak, de mondjuk például  én,  naná, hogy  tudtam volna vele mit kezdeni, de nem így Carrie, aki csak utálkozott... Szinte fájt. Mennyire életszerű ez? A rajongók kedvéért aztán visszaköltözik a kissé szakadt régi lakásába, ami  egyébként mostanra már New York-ban is jócskán megdrágult, de azért mégsem egy luxus kéró. Higgyük  is el, hogy ez az igazi egy kőgazdag özvegynek!  Hiába is költözik vissza és   próbál nosztalgiázni, a régi hangulatot nem tudja megismételni., mert ő már rég nem ugyanaz.  Akkoriban ez a lakás tényleg illett a történetbe, a szerepéhez, nem véletlenül rajongók ezrei zarándokoltak  el  csak azért New York-ba, hogy megnézzék a híres lakást,  átéljék a Carrie-érzést. Ez most inkább visszatetsző. Ez a sorozat megpróbál mindennek és mindenkinek megfelelni, ebben látom legnagyobb hibáját. 

Szóval, szomorúan búcsúzom az új  sorozattól, kár volt érte! Lehet, hogy emiatt már  soha nem nézem újra  az eredeti Sex and the City sorozatot, sem,  pedig szerettem időnként  újra nézni.