Újév után

Hat nappal Újév után... 

Új év van már hat  egész napja, és  be kell látnom, hogy semmi sem változott 2021-hez képest! Ugyanúgy kel fel a nap és nyugszik, kivéve, hogy napról napra egyre több a világos órák száma. Kifelé tartunk a sötétségből.  Végre,  ez  új reménnyel tölt el!  Az embernek van egy olyan örök csodaváró képessége, hogy majd az új év más lesz, jobb,  egy új, tiszta lapot kapunk. Tudjuk, hogy nem így van, mégis hiszünk benne, fogadalmakat teszünk, amit azután hat nap után már el is felejtünk.

Azért már  tényleg ideje is lenne egy jobb évnek, nagyon is ránk férne! Az elmúlt év telis-tele volt konflliktusokkal, tradédiákkal, világméretű gondokkal, krízisekkel. A meglevőkhöz hozzátehetjük a múlni nem akaró  pandémia okozta világméretű egészségügyi és gazdasági válságot, amelynek kommunikációja  csak fokozta az emberek  bizonytalanságát, bizalmatlanságát és ezáltal még nagyobb megosztottságát szerte a világban. Előhozta a legrosszabb formánkat. 

A híradások  szokásos vírus-halotti jelentéséből  naprakészen értesültünk, hogy  éppen hány áldozatot szedett előző nap a járvány,  fásultan vesszük  ezt tudomásul mindaddig, amíg nem a mi szeretteinket, vagy saját magunkat érinti.   A jelentések szinte mindig kihangsúlyozzák,  hogy " főképpen  idős és más krónikus betegségben szenvedőek voltak az áldozatok" , értük meg ugye, nem kár -  legalább is, szinte cinikusan ezt sugallják a hírek.  

Ha egy-egy erősnek és szinte halhatatlannak gondolt híresség  váratlanul meghal Covidban, a  közösségi oldalakon a vírus tagadók egyból felhördülnek, hogy  na, ugye azért halt meg mert oltva volt, az oltással egyetértők pedig, hogy nyilván nem volt beoltva, vagy nem kapta meg az emlékeztető oltást vagy oltás ellenes volt az illető.  A valódi szakértők hiába próbálnak higgadtan, tudományos magyarázattal  előállni, azonnal megjelennek az online térben a hatalmas követő táborral rendelkező felkent   "szakértők", akik  ennek pont az ellenkezőjét állítják.  Hirdetik a tanaikat, elméleteiket,  mint az igét. Vagyis  már hitbeli kérdéssé vált a betegség.  Az egyszerű Faceook fogyasztó hogyan is igazodhatna ki ebben a hangzavarban? Mindig attól függ, kinek hisz, ki tud hangosabban és agresszívabban kommunikálni. kinek van egy  jó kis összeesküvés elmélete, ami terjed, mint  maga a vírus, majdnem ugyanolyan sebességgel.  A járvány már hitbéli kérdéssé vált csakúgy, mint a populáris politika, csakhogy  ebbe gyorsabban lehet belehalni, mint a politikába. Igaz, azért abba is lehet gyorsan is, adott esetben, nem vitás.

 Én csak azt kívánnám az új évre, hogy végre picit világosodnának meg az emberek! Nekem tűnik csak úgy,  mintha régen okosabbak lettünk volna? Nagyon úgy néz ki, hogy  a világon  nem mindenkinek tett  jót a nagy informatikai forradalom. Kérdés, merre dől el végül a harc, az okosok vagy a kevésbé okosok győznek.

Erről jut eszembe a Don't Look Up! című film, ami után  tegnap alig tudtam elaludni, annyira beletalált ebbe az életérzésbe és annyira elkeserítően. Pontosan abba, amit most is éppen átélünk a járvány alatt: az emberi ostobaságba, szűtlátókörűségbe. Nem fogjuk fel, hogy milyen veszélyben vagyunk, nem akarunk látni és meghallani semmi olyat, ami nem tetszik nekünk, vagy nem fér bele gondolkodásunkba. Nem a tények számítanak, egy alternatv világban élnek sokan. Ami a legborzasztóbb, hogy a vezetőink sem különbek, nem rendelkeznek megfelelő szellemi és erkölcsi képességekkel, hogy ezt a megváltozott és végveszélybe sodródott helyzetet kezelni tudják. Egyértelmű, hogy tőlük nem várhatjuk, hogy megmentik a világunkat. Nekik csak a pénz, a népszerűség és a hatalom számít,  felelősség érzet nélkül a  Föld és az emberiség egésze vagy akár csak egy része iránt. Pedig baj esetén ők sem menthetik meg az irhájukat, hiába építenek maguknak túlélő bunkereket, halmozzák  fel a javaikat, vagy hiszik, hogy egy másik bolygóra menekülhetnek. Nekünk csak egy közös esélyünk van, ez a Föld, a közös otthonunk.Félő, hogy  már tényleg csak egy  felsőbb hatalomban bízhatunk, az meg, ugye,  vagy segít, vagy sem, még nem bizonyított. Én nem mernék rá fogadni. De hinni lehet benne, a hit jó, ha már más nincs.

 

 

 

 

 Jó reggelt! 

Igaz, hogy november16-a van, mégis gyönyörű napsütéses reggelre ébredtünk. Ragyognak a pesti házak ablakai, új nap, új remény, hogy talán ma történik valami jó. Megoldódnak a nyomasztó gondok. Vagy csak valaki - egy hivatal - emberszámba vesz végre. 

 

 

Címkék: mit hoz 2022?