Egy döntés mindent megváltoztat? Metoo vagy sem

Megszületett! Vége a világ egyik legnagyobb nyilvánosságot kapott perének, végre lenyugodhatunk! Meglepően bölcs döntést hozott a virginiai bíróság, amelyet most nem részleteznék, mivel szerintem már a csapból is ez folyik. A lényeg, hogy - ahogy minden jel erre mutatott a kezdetektől - Johnny Depp megnyerte a pert, tizennyolc millió  dolláros kártérítést kell kapnia Amber-től, kettőt pedig neki kell fizetnie, vagyis a követelt ötven milliós kártérítés helyett kapnia kell tizenhatot. De nem is ez a lényeg! Lelepleződött a hazugság.  A nyilvánosság ereje bemutatta és lebuktatta, millió szempár kereszttüzében nem állta meg a helyét Amber vádja.  "Szakértők" milliói elemezhették a szereplők szavait, testbeszédét, viselkedését, a szemtanúk részletes meghallgatásai, a keresztkérdések mind rávilágítottak, hogy Amber végig csalt, hamisan állította, hogy  családon belüli erőszak áldozata lett. 

De vajon mit akarhatott elérni a hazugságaival, ez a nagy kérdés számomra. Hiszen elváltak még 2016-ban, megkapta a szép, sokmilliós  végkielégítést Johnny-tól, karrierje beindult, a világ legmenőbb mozifilmjében szerepelhetett, szép jövő állhatott volna előtte. A világ leggazdagabb és legsármosabb férfiai "mentorálták", egyengették az útját, mit akarhatott hát, a válásuk után, mi szüksége volt tönkretenni Johnny teljes életét? Amikor megkérdezte a bíróság Johnny-t, hogy mit vesztett ezzel az abúzus váddal, azt felete: " nem többet és nem kevesebbet, mint mindent.". És tényleg. Bosszú motiválta a nőt? A hírnevét akarta tovább fényezni azzal, hogy a Metoo- hullám hátán újabb babérokat arat? Áldozati szerepre vágyott? Miért nem elégedett meg  a  Johnny által elért karrierrel és pénzzel? Miért kellett beleállnia egy hazugságra épített vádba, kockáztatva mindent? Én úgy láttam, követve a tárgyalás menetét, hogy az elején annyira magabiztos volt, fel sem merült benne, hogy itt nem lesz olyan könnyű dolga, mint volt Nagy Britanniában. Azt hitte, itt is eljátszhatja a poszttraumás meséjét, csakhogy a nyílt tárgylást milliók követték és leplezték le a gyenge színjátszását és hamis bizonyítékait.  

Szóval nyert Depp és majdnem mindenki örült ennek. Nemcsak azért, mert Depp népszerű és kedves, szeretre méltó ember hírében áll világszerte, nemcsak azért, mert Amber szerint őt a media "demionizálta" ezért nem volt esélye sem, (megtette ezt ő, saját maga), nem csak azért, mert kiderült, hogy Depp soha nem bántott senkit még akor sem, ha egyébként nem volt egy szentlélek és a drog+alkohol kihozta belőle a legrosszabb énjét, de erőszakos akkor sem volt. Soha, senki sem vádolta meg Amber-en kívül ilyesmivel. Azért a nagy visszhangot keltett ügyekben csak valahogy  mindig előkerültek újabb és újabb sértettek, Johnny esetében soha senki. Ez sem lehet véletlen. Azért ez is bizonyítja, hogy a Metoo mozgalomnak nem kellene ettől a döntéstől a kardjába dőlnie, hiszen ebből is látszik, hogy ritkán vádolnak meg nők ok nélkül hírességeket. Nem veszítette el a mozgalom a fontosságát és a hitelét, sőt, inkább előnyére vált.

Ezért volt meglepő számomra, hogy több női magazin és sokszor szélsőségesen feminista hangok bírálták a döntést és tovább védenék a védhetetlent, aminek  érthetően oka lehet, hogy aggódnak, hogy ezzel vége is a Metoo mozgalomnak és ez árt a nők elleni erőszak felderítésének, napvilágra hozatalának.  Ez nagy tévedés! Az igazság nem lehet kárára semmilyen mozgalomnak, a hazugság megvédése annál inkább. Nem vette észre a mozgalom, hogy egyre többen kérdőjelezik meg és az is aggodalomra adhatott okot, hogy szinte bárki visszaélhet vele, megvádolhat akár bosszúból, akár pénzért vagy más előnyért bárkit, hiszen nem kell semmit bizonyítani. Pedig - mint a per során kiderült - millió aspektusa van egy ilyen vádnak. Semmi sem fekete- fehér. Mielőtt valaki életét romba döntik egy ilyen váddal, alaposan ki kell vizsgálni. Igaz, hogy ami két ember között lejátszódik, nem lehet bizonyítani, sőt, lehet hamis fotókat, tanúkat szerezni a vádhoz, ezért sokkal átfogóbb vizsgálat szükséges egy ember elítéléséhez. Mert olyan ez, mint a halálbüntetés. Egy ártatlan ember halálát is okozhatja. Tönkreteheti, anélkül, hogy módja lenne bizonyítani az ártatlanságát.  Látjuk, Johnny esetében például a Disney számára elég volt Amber Heard vádja, azonnal megfosztották Johnny-t az összes szerepétől, így anyagilag is tönkretették, karrierjét elvágták,  fekete listára került. Egy hazugságért. Egyértelmű, hogy  megérte neki perelnie és nyílt tárgyalást kérni. Az egyetlen esélye  ez volt, hogy tisztázza magát a világ és családja előtt.  Azt akarta, hogy a nyilvánosság ereje mentse meg.  De mi van azokkal, akik nem hírességek, pénzük sincs elég ügyvédekre, csak köznapi emberként vannak tönkretéve? Hány ember élete lett ilyen módon lenullázva, hányan lettek akár öngyilkosok is vagy haltak bele a szégyenbe, megaláztatásba? 

Szó sincs róla, hogy a bizonyított és alaposan alátámasztott, nők elleni erőszakot akarnám védeni. Éppen ellenkezőleg. Ha csak akkor ítélne el a közvélemény, a sajtó, a média egy embert, ha bebizonyosodott a vád, az  csak a mozgalom hitelességét javítaná. Egy valódi abúzusra, támadásra nincs és nem is lehet bocsánat. De az a vád legyen biztos, sziklaszilárd. 

Továbbá a per arra is rávilágított, hogy az abúzus nem csak nőket érhet, hanem férfiakat is és persze gyerekeket.  Vannak pszichopata nők (és férfiak) akik kiprovokálják az erőszakot, néha csak azért, hogy vádolhassanak vagy mártíromságot éljenek át.  Az erőszaknak ezer arca van, ezt tudomásul kell venni. Mert nem minden nő ártatlan, tehetetlen, szenvedő fél. Minden kapcsolat más és emberek élhetnek együtt mérgező kapcsolatban, ami erőszakba fordulhat. Mindkét részről. Lehet, hogy  csak egymásra vannak rossz hatással. Ilyenkor nem szabadna együtt maradni. Ha gyerekek vannak, még kevésbé. Hamis állítás, mikor azzal védekeznek ilyen kapcsolatban, hogy csak a gyerekek miatt maradtak együtt. Szerintem inkább gyávaságból, megalkuvásből, félelemből. De a gyerekeket ki kell menteni az ilyen kapcsolatból, mert a fejlődésükre beláthatatlan kkövetkezményekkel jár, akár továbbvihetik az abúzus attitüdöt, ha abban szocializálódnak. 

Egy biztos, hogy olyan törvényi és jogi háttér szükséges, ami a hibákat kiszűri és megvédi az embereket, családokat, akár nőről, akár férfiről, vagy főleg gyerekről  van szó. Az erőszak semmilyen formája nem tolerálható.