Lány a parton - novella

Azon a novemberi vasárnapon a szokásosnál is korábban sötétedett. Egész nap borús, viharos volt az idő, kitartóan esett. Mintha a tél tartana elrettentő bemutatót az eljövendő hónapok időjárásáról. A jeges szél vadul dobálta a hullámokat a Dunán, fáradhatatlanul csapdosta a rakpart kövét. A felborult szemetesekből kirepült nejlonzacskók, papírdarabok mint tébolyult madarak repkedtek összevissza, míg fennakadtak a már csaknem csupaszon meredező faágakon. Ebben az itéletidőben néptelen volt a Duna-part. Az utcai lámpák halvány félkörívben sejtelmes fénnyel burkolták be a járdát, csak a kis benzinkút hideg fénye világította meg a közvetlen környéket. A benzinkutas fiú egyedül volt szolgálatban. Vasárnapoként amúgy is gyér a forgalom, de most már órák óta egy autó sem állt be tankolni. Unalmasan telt az idő, alig vánszorogtak a mutatók a nagy faliórán. Még messze a műszak vége. Kinézett a néptelen utcára, figyelte, ahogy hajladoznak a fák ágai, hallgatta a szél süvítését,  remélte, hogy mire mire lejár a munkaideje, kicsit alábbhagy majd a vihar. 

Ekkor látta meg a lányt, ahogy a mellékutcából felé tartott. Úgy tűnt, mintha a benzinkúthoz igyekezne, de tovább ment, a rakpart felé. A fiú csodálkozva nézett utána, ugyan mi vesz rá valakit, hogy ebben a borzalmas időben az üres partra menjen? Nézte a lányt, ahogy határozott léptekkel haladt, mint aki siet valahová. Hosszú, sötét haját szétfújta a szél, néha elsimította az arcából. Nagyon fiatal lehet, gondolta a fiú. Eszébe villant, hogy mi lenne, ha utána futna  és behívná melegedni. Biztosan átfázhatott, mert csak egy rövid dzsekit viselt, vékony  szoknyája hol zászlóként lobogott, hol a comjához tapadt a szélben. - Behívom - határozta el a fiú a hirtelen ötlettől vezérelve. Jó alkalom az ismerkedésre és még csak tolakodó sem lesz, ha mégis elutasítaná a lány, mert ő csak segíteni akart. Megkínálná egy forró kávéval az automatából. Beszélgetnének. Abból még bármi is lehet. Elindult a kijárat felé, éppen kinyílt a fotocellás ajtó, amikor egy autó kanyarodott a kútra. Ki kellett szolgálni. - A fenébe is! -  mérgelődött a fiú. Gyorsan elintézte, mikor újabb autó érkezett.  Nem volt mit tenni, azt is ki kellett szolgálni, csak magában káromkodott egyet. Végre készen volt, kirohant az útra, de elkésett, a lányt már nem látta sehol. Sehogy sem  tudta kiverni a fejéből egész este, valahogy furcsának érezte a szituációt. Mit kereshetett a lány ebben az istenetelen időben egyedül a parton? Ha csak úgy sétálni ment volna, ami persze eleve elég hihetetlen lenne, mert akkor miért volt olyan könnyedén öltözve? Utólag átgondolva egyre inkább úgy érzte, hogy a lány inkább mintha menekült volna valami vagy valaki elől. Mégis utána kellett volna menni és behívni. Nem tudott megnyugodni, rajzottak a kérdések a fejében és nem volt rájuk magyarázata. Végre lejárt a munkaideje, bezárt, elindult hazafelé. Aztán hirtelen meggondolta magát, visszafordult, hátha mégis látja még a lányt a parton, bár tudta, hogy erre kicsi az esély. Most a szél már lecsendesült ugyan, de jeges eső szitált, a hideg szinte csontig hatolt. Fázott,  pedig a meleg, kapucnis anorákjában volt. A fiú bűntudatosan gondolt a lányra, aki mennyire fázhatott akkor a vékony kis ruhájában! Egyre rosszabbul érezte magát, tudta, hogy mégis be kellet volna hívnia. Valami nem volt rendben vele, érezte. Jódarabon bejárta a partszakaszt, de a lánynak már nem volt se híre se hamva. - Talán rég otthon van már és éppen egy forró teát iszik a jó melegben. - próbált bizakodó lenni a fiú. -Talán. 

Másnap reggel ragyogó napsütésre ébredt a város, a viharnak se híre, se hamva, csak a szél által szétfújt szemét emlékeztetett a tegnapi viharos időre. A fiú ma reggel is szolgálatban volt, most munkanap révén ketten is voltak. Még mindig a tegnapi lány járt az eszében. Mi lehet vele? Látja-e még? Munka közben félszemmel a környéket leste, nem látja-e meg újra. Tudta, hogy felismerné világosban is. Mindenképpen felismerné. Tíz körül járt az idő, amikor egy rendőrautó fékezett éles csikorgással, pont a kúttal szemben, a felső rakparton. A fiú felkapta a fejét. Abban a pillanatban mintha egy jeges kéz szorította volna össze a szívét. Biztosan csak véletlen, ez nem lehet az...De alig telt el pár pillanat és már bizonyosság lett. Azonnal tudta. Újabb szirénázó, villogó rendőrautó, majd a mentő és egy tűzoltó. 

 Aznapi hírekben: Egy fiatal nő holttestét találták meg ma reggel a Dunában. A holttestet a járókelők vették észre nem messze a Margit híd pesti hídfőjénél. Egyelőre nem tudták azonosítani, tart a vizsgálat. 

 

Másnap: Azonosították a tegnap a Dunában holtan megtalált fiatal nő személyét. V.A. tizenhét éves középiskolás lány valószínűleg öngyilkosságot követett el. A rendőrség vizsgálja az eset körülményeit, később adnak tájékoztatást.

 

Egy hét múlva: A rendőrségi vizsgálat szerint a Dunában egy hete holtan talált V.A. fiatalkorú lány öngyilkosságot követhetett el. Halálát vízbefúlás okozta. A rendőrség azonban tovább vizsgálja az eset körülményeit, további  felelősöket keres, mival a boncolás nyomán olyan információk láttak napvilágot, hogy a fiatal lányt esetleg halála előtt bedrogozhatták és bántalmazhatták. A szervezetében nagy mennyiségű szintetikus drogot azonosítottak, valamint szexuális  erőszak és fizikai bántalmazások is érhették a fiatalkorú lányt. 

 

Egy hónap múlva: Letartóztatások történtek az egy hónapja a Dunában holtan talált V.A. ügyében és továbbiak is várhatóak. Az eddigi nyomozás és  bizonyítékok alapján gyanúsítottként őrizetbe vették az ötvenhárom éves ismert politikust B.Z. -t,  aki alaposan gyanúsítható kiskorúak elleni, sorozatosan és csoportosan elkövetett szexuális erőszakkal, személyi szabadság korlátozásával, drogterjesztéssel és birtoklással, droggal való visszaéléssel. A nyomozás eddigi adatai szerint a férfi és baráti köréből néhányan kapcsolatba hozhatóak a fiatal lány halálával. Ebbe a körbe több ismert, meg nem nevezett politikus és üzletember tartozik, jelenleg ők még szabadlábon védekeznek. Valószínűsíthető, hogy a fiatal lányt halála előtti órákban  bedrogozták és megerőszakolták.  A nyomozás tovább folytatódik. 

Egy év múlva: Jogerősen, vádemelés nélkül  megszüntették a csaknem egy éve tartó nyomozást V.A. tizenhét éves középisklás lány önygyilkossága ügyében. Az ügyészség megállapította, hogy idegenkezűség nem történt, a lány halála előtt nagy mennyiségű drogot fogyasztott, ez vezethetett az öngyilkosságához. Kizárták, hogy bárki másnak köze lenne a halálához. A vizsgálat során tisztázásra került, hogy a testén a boncoláskor megállapított  sérüléseket a folyó sodrása, a partmenti kövek okozhatták, így nem bizonyítható, hogy bármilyen erőszakos cselekmény áldozata lett volna a fiatal lány. Az ügyészség  senki ellen nem emelt vádat az ügyben.